top of page

Interjú Nagy Szabolccsal, a Fülesbagoly Tehetségkutató főszervezőjével!

Újra megrendezik Budapesten Magyarország egyik legnépszerűbb könnyűzenei versenyét, ezúttal Fülesbagoly Tehetségkutató Special néven. A Kobuci Kertben június 9-én megrendezett döntőn a zeneipar számtalan területéről jelen lesznek szakemberek, hogy párbeszéd, együttműködés indulhasson köztük és a zenészek közt. A szervezők biztosítanak a zenekaroknak fesztiválos fellépéseket, sajtókampányt, előzenekarozást, stúdiózást, klipkészítést és játszást, rádiós jelenlétet és arculattervezést is.

A tehetségkutató apropóján beszélgettünk a Fülesbagoly blog főszerkesztőjével és a verseny szervezőjével, Nagy Szabolccsal.


Miért hívtátok életre anno a Fülesbagoly Tehetségkutatót?


- Annak idején a Hangszeresek Országos Szövetsége álmodta meg azt, hogy a Magyarországon működő tehetségkutatókat egy rendszerbe rendezze, majd Újfalusy Gábor - Isten nyugosztalja! - adta meg hozzá a szakmai hátteret. Ez lett az Öröm a Zene. A következő lépés az volt, hogy minden megyében, idővel határon túl is legyen könnyűzenei verseny. Ez mostanra meg is valósult, sőt, időközben a Cseh Tamás Program, mai nevén Hangfoglaló Program is felkarolta az ügyet. Én már egy ideje kacérkodtam a gondolattal, hogy tehetségkutatót szervezzek, ily módon segítsem az induló zenekarokat, bizonyos esetekben felhívjam a figyelmet kiváló, de a nagyközönség számára ismeretlen zenékre. Nagyjából négy éve értesültem róla, hogy a tehetségkutató-rendszernek nincs Fejér megyei versenyre, ezért felhívtam az Öröm a Zene vezetőjét, Andrásik Remot, és felajánlottam a munkámat. Így kaptam meg a szervezési jogot. Mivel 20 évig éltem a Fejér megyei Martonvásáron, egyértelmű volt, hogy a kisvárost keresem meg az ötlettel, és szerencsére Horváth Bálint alpolgármester úr felkarolta az ügyet. 2017-ben volt először Fülesbagoly Tehetségkutató Martonvásáron. Miután az Öröm a Zene részéről úgy ítélték meg, hogy jól sikerült a rendezvény, megkaptam a budapesti szervezési jogát is. Tavaly a Trip Hajón volt, idén a Kobuci Kertben lesz.


Miben szerettetek volna mást mutatni, mint a korábbi versenyek?


Bár az első tehetségkutató megszervezése előtt elmentem pár versenyre, hogy megfigyeljem, mások hogyan csinálják, illetve tapasztalatokat gyűjtsek, nem az volt a cél, hogy a Fülesbagoly Tehetségkutató eltérjen a többitől, hanem az, hogy precíz szervezéssel, sok partnerrel, szakmai zsűrivel egy olyan tehetségkutatót hozzunk létre, ami leginkább szolgálja a részvevő zenekarokat. Ebben nagy segítségemre van a kezdetek óta két munkatársam, Pretz Niki és Szenkovits Arshak. Igyekeztem olyan nyereményeket összeszedni a lehető legnagyobb mennyiségben, ami segítheti az együtteseket. Gondolok itt fesztiválfellépésekre, előzenekarozásra, stúdiózásra, klipkészítésre is.

Nagy Szabolcs (fotó: Csányi Krisztina)

Nagy Szabolcs (fotó: Csányi Krisztina)


A networking beemelésére miért volt szükség? Úgy látjátok, hogy a mostani zenekaroknak nincsenek kellő ismereteik ezeken a területeken? Vagy talán úgy tapasztaljátok, hogy egy-egy ilyen támogatás nagyobbat lendít, mint egy pénznyeremény?


- Pénznyereményt jelenleg nem tudunk adni, mert nem áll mögöttünk bank. Azok a mai zenekarok, zenészek már elég jól képben vannak zeneipari kérdésekben, akik ennek utánamennek, érdeklődőek. Lehetőség van ott lenni a Hangfoglaló Program Backstage-programsorozatán vagy részt venni a Zeneipari Hivatal kurzusain. Mi nem egy újabb oktatási szerepet vállalunk, hanem a meglévő zeneipari szereplőknek és a tehetségkutatón fellépő zenekaroknak biztosítunk lehetőséget egymásra találni, párbeszédet indítani. Lényegében ez egy új platform. Mondok egy példát: induló zenekarok, de már fesztiválok kisebb helyszínein fellépő együttesek esetében is problémát jelent, hogy nincs, aki foglalkozzon az ügyes-bajos dolgaikkal, koncertszervezéssel. A Zeneipari Hivatal diákjai, leendő menedzserei eljönnek a Fülesbagoly Tehetségkutatóra június 9-én, végignézik a döntőt, és a nekik tetsző produkcióknak felajánlják szolgálataikat. Ugyanez fordítva is működhet: a kitelepülő Zeneipari Hivatal diákjait ott helyben megkereshetik a zenekarok. Azt gondolom, hogy ez egy nagy lehetőség a zenészek számára, főleg, ha azt nézzük, hogy a Zeneipari Hivatalból kikerült diákok szinte kivétel nélkül menő produkciókban dolgoznak, például a Margaret Islandnél, a Punnany Massifnál, a Művészetek Völgyében, az Akvárium Klubban vagy a Paloznaki Jazzpiknik stábjában. De mondhatnám a Szent György Médiaiskolát is, ahonnan szintén érkeznek hallgatók, és a döntőn kiválasztják, hogy kiknek készítsenek klipet. Ha arra gondolok, hogy tavaly az iskola egyik diákja nyerte meg a nemzetközi Friss Hús Rövidfilmfesztiválon a legígéretesebb 30 év alatti rendezőnek járó díjat, akkor szerintem ez is egy menő nyeremény.


Miért épp ezeket a zsűritagokat kértétek fel?


- Minden Fülesbagoly Tehetségkutató esetében nagyon ügyeltünk arra, hogy egy szakmailag kikezdhetetlen, tényleg hozzáértő, a fellépőknek hasznos tanácsokat adó zsűri véleményezzen és döntsön a díjakról. A Fülesbagoly Tehetségkutató Special esetében Andrásik Remo, a Hangszeresek Országos Szövetségének főtitkára, a Hangszert a Kézbe! és a Budapest Music Expo főszervezője, László G. Gerzson, a Music Channel zenei és programigazgatója, Süli András, a Campus Fesztivál programigazgatója és Warnusz Zsuzsa zenész, hangszerelő zsűrizik. Örülök, hogy ez a négy nagy szakmai név alkot véleményt majd a zenekarokról.


Hova és meddig vàrjàtok a jelentkezéseket?


Május 21-ig lehet jelentkezni, minden információ megtalálható a Facebook-eseményben vagy a fulesbagoly.blog.hu oldalon.


Ajánló
Legfrissebb
Archívum
Search By Tags
Még nincsenek címkék.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page